Arcobaleno

Een ingewikkeld procédé van handgemengd gekleurd porselein, die tijdens het draaien in verschillende kleuren door elkaar gedraaid worden.


Kristallen op porselein

Zelf ontwikkelde kristalglazuren, waarbij de kristallen ontstaan tijdens de uiterst langzame, zorgvuldig gestuurde afkoeling van de glazuurhuid tussen 1300 en 1000°C. Een bakproces van wel 8 tot 12 uur, waarbij meerdere kristallisatietrappen worden ingelegd.

Hein Severijns

Hein is geschoold aan de Academie voor Toegepaste Kunsten te Maastricht (NL), de Werkkunstschule en Ingenieursschule für Keramik (DE) en maakte talloze studie- en werkreizen. Hij heeft een opleiding tot chemicus genoten en is tevens Keramisch Technoloog en Designer voor industrie.

Zijn werk bestaat vooral uit met de hand gedraaide unica uit porseleinklei, geglazuurd met zijdematte kristalglazuren. Biscuitbrand bij 1100°C, glazuurbrand bij ca. 1300°C.

Na meer dan 50 jaar met klei en glazuren bezig te zijn geweest, zegt hij zelf:

Ik prefereer elegante kleine kristallen met aardgebonden kleuren in een zijdematte glazuurhuid, in harmonie met de zachte ronde vormen van mijn potten, boven de spectaculaire glanzende kristalglazuren met grote kristallen en felle kleuren.

Mijn diepste wens?
Om die ene ultieme pot te maken, maar dat zal wel een onbereikbare droom blijven!


De vaasjes van Hein Severijns wekken de indruk geërodeerd uit de grond te komen, na een schipbreuk eeuwen geleden.

De objecten hebben ongebruikelijke, tere vormen.

Ze zijn allemaal met de hand gedraaid uit porseleinklei en met zelf ontwikkelde, zijdematte kristalglazuren bewerkt.

Het resultaat is verbluffend en meer dan het bekijken waard.

Susan van den Berg, kunstcriticus
in de Leeuwarder Courant, 3 januari 2009